top of page

Hogyan találd meg a tökéletes helyszínt esküvői fotózáshoz?

Magyarország gyönyörű és telis-tele van olyan helyszínekkel, amelyek tökéletesek esküvői fotózáshoz. A fővárosban és vidéken is számtalan csodás táj, épület, vadaspark, tó, lenyűgöző panoráma és jellegzetes tájegység közül választhatnak a házasulandók. Szávics Attila több mint száz esküvőn fényképezett már és pontosan tudja, hogy milyen hangulatra, stílusra, életérzésre vágynak ezeken a képeken a párok.

Nehéz kiemelni egy vagy két helyszínt, azt gondolom, hogy ilyen szempontból hazánk egy igazi ékszerdoboz – mondja a profi fotós, hozzátéve, hogy nem lenne könnyű dolga, ha ajánlania kellene helyszínt a főváros határain kívül, de talán Szentendre jellegzetes kis utcácskáit, a Balatont és környékét, vagy az Őrséget említené. Tapasztalataim szerint – mint mondja - a párok kifejezetten szeretik, ha víz, dombok, hegyek vannak a háttérben, egyszóval minden évszakban a természet szépségét keresik.


A fotós szerint a környezet nem minden. Hiszem, hogy az igazán jó fotós számára nem a háttér ad inspirációt, bármilyen helyszínen tud kiváló képeket készíteni. "Útközben bárhol, bármikor képes vagyok megállítani a párt és mondom, hogy itt és most fotózzunk, mert látom a potenciált és biztos vagyok a jó végeredményben. Ehhez szükséges az egyedi látásmód és rengeteg tapasztalat. A jó kreatív képek elkészítéséhez szoktam javasolni, hogy menjünk el egy olyan helyre, amihez emlékek kötik őket, vagy ahol a gyermekkorukat töltötték, vagy ahol először találkoztak."


Ha a pár is hajlik a lehetőségre – avat be munkája részleteibe a fotós -, akkor fantasztikus képek készülhetnek egy nyüzsgő belvárosi utcán is vagy akár a Duna parton. Az urbánus közeg nem számít népszerűnek az esküvői fotósok körében, Attila kifejezetten rajong érte. A hétköznapi környezetben megjelenő menyasszony és vőlegény egészen egyedi hangulatú fotók elkészítését teszi lehetővé. A városi fény és árnyékok kavalkádja, a színek, az arcok, az emberek, az épületek változatossága igazán páratlan vizuális élményt adnak.
Ha Budapestről van szó, akkor a Halászbástya, a Bazilika, a Budai vár, a Várkert Bazár vagy a Mátyás templom mind-mind olyan helyszín, ami tökéletesen illik az esküvők eleganciájához. A kreatív fotózás napja lehet az esküvő előtt, aznap, vagy utána is. Ez leginkább attól függ, hogy a pár mit szeretne vagy mekkora anyagi kerettel tervez. Vannak, akik számára nyugalmasabb a házasságkötés napja, ha nem kell beleszőni a több órás külön fotózást is, másoknak viszont úgy a megfelelőbb, ha a nagy napra elkészült sminkben, frizurával, esküvői csokorral állnak a fényképezőgép elé.


Persze felmerül a kérdés, mi történik, ha a fotózásra már minden elő van készítve, megvan a helyszín, a tökéletes smink és frizura, a pár magára ölti a vőlegény- és menyasszonyi ruhát, de ironikus módon egész nap szakad az eső. Szávics Attila szerint ilyenkor sem kell kétségbe esni, mert mindenre van megoldás. „Ilyenkor két forgatókönyv lehet. Az egyik, hogy áttesszük másik napra a kreatív fotózást. A másik, hogy alkalmazkodunk a megváltozott körülményekhez.” A fotós szerint ugyanis hihetetlenül romantikus képeket lehet készíteni egy nyári zápor idején. Az esőtől védve összeölelkeznek a szerelmesek, háttérben csillognak az esőcseppek, a színek és a fények. A természet utánozhatatlan játéka elevenedik meg előttünk.


Szávics Attila szerint érzelmileg lesz tökéletesebb egy helyszín, ha az valami miatt köthető a párhoz. Fontosnak tartom – hangsúlyozza a fotós, hogy ne csak szép képeket akarjunk. Fontosak, az érzések, élmények, érintések, személyes interakciók, amiket a pár az esküvő alatt nem lát, hiszen nincs lehetőségük mindig mindenhol ott lenni. Egy jó fotós ezekre is odafigyel. Egy történetet meséljenek el a képsorok. A hangsúly ne a filtereken, hanem az őszinte pillanatokon legyen.

Köszönjük, hogy elolvastad! :)

Comments


Legolvasottabb posztok
Legfrissebb posztok
Arhívum
Címkék
Csatlakozz!
  • Facebook Basic Square
  • Instagram Social Icon
  • Pinterest Social Icon
Kapcsolódó bejegyzések
bottom of page