top of page

Hogyan találd meg az igazi esküvői fotóst?

Az esküvőszervezés egyik igen fontos eleme a fotós kiválasztása és megbízása. Az esemény anyagi korlátai is határt szabhatnak ilyenkor, de általánosságban elmondható, hogy a legtöbb esküvői fotós óradíjban dolgozik. Az árak viszont széles skálán mozognak. Ha az ár nem lenne befolyásoló tényező, akkor sem könnyű választani.

Sokat nyom a latba a fotósok weboldalain látható portfólió képek stílusa, hangulata, a földrajzi közelség és a személyes ajánlás is. De akkor mi alapján válasszon a jegyes pár fényképészt a nagy napra? Erre kerestük a választ, amiben segítségünkre volt a Szávics Fotó Stúdió vezetője, Szávics Attila, akinek a hobbija a munkája is egyben, több mint száz menyasszonyt és vőlegényt kapott már lencsevégre.Én azt mondanám, hogy a kiszemelt fotós felkészültsége, tapasztalata, korábbi munkái, azok hangulata és kifejezésmódja is nagyon fontos szempont, de korántsem a legfontosabb. Az első az, hogy milyen vele együtt dolgozni. A fotós ugyanis az esküvő szinte minden percében a pár közelében van, többet látják, mint bármelyik barátot vagy hozzátartozót az eseményen. Fontos, hogy legyen összhang, közös hullámhosszon legyenek – mondja Szávics Attila, hozzátéve, hogy ezt le lehet mérni egy előzetes találkozás vagy videóbeszélgetés során is. Vagy egy jegyes fotózáson, amire Attila szerint az esküvő előtt legalább 2-3 hónappal érdemes sort keríteni, hogy legyen elég idő a két esemény között, utólag ne mosódjanak össze az élmények.Arra a kérdésre, hogy a fényképész az esküvőn vendég-e vagy szigorúan a munkájára összpontosító megbízott, Szávics Attila azt mondja, a helyes válasz valahol a kettő között van, félúton. Ahhoz, hogy a pár természetesen tudjon viselkedni a fényképezőgép előtt, fontos, hogy a fotós képes legyen a közvetlen hangulatot megteremteni. Ehhez, Attila szerint, az egyik leggyorsabb út a humor. Ugyanakkor folyamatosan készen is kell állnia. Fel kell ismernie a másodperc tört része alatt azokat a pillanatokat, amelyek soha többé nem ismétlődnek meg és ezeket le kell fotóznia.
A profi fényképész alapvető ismérve az elméleti tudás, a megfelelő technikai eszközök, a tapasztalat és az egyedi látásmód összhangja – vallja Szávics Attila, majd hozzáteszi, óva inti a házasulandó párokat, hogy olyan fotóssal dolgozzanak, akinek egyetlen fényképezőgép áll csak rendelkezésére. Ha a technika elromlik, legyen az memóriakártya vagy fényképezőgép, senki nincs, aki megmenthetné a helyzetet.A kellemetlen meglepetések elkerülése végett és a tökéletes képek elkészítése miatt Attila három profi géppel és legalább hat objektívvel dolgozik. De mint mondja, hiába van valakinek sok milliós felszerelése, ha a képein „kettévágott” menyasszonyok, elmosódott arcú vendégek vannak, lemarad a hitvesi csókról vagy nem tudja jól beállítani a technikát a folyamatosan változó fényviszonyokhoz. Emellett a profi fotózáshoz kellenek olyan egyéni képességek, meglátások, amelyeket nem lehet iskolában megtanulni.


Mennyi az annyi?A fotósok árszabása soktényezős. A megbízási díj függ a vendégek számától és attól is, hogy a pár hány órára szeretné felbérelni a fényképészt. Ez lehet 1-2, de akár 12 óra is. Más lehet az összeg, ha a polgári ceremónián és a kreatív fotózáson túl a készülődés, az egyházi szertartás és az esküvő egyéb eseményeinek megörökítése is cél. Például a menyecsketánc és a tortavágás. Az árak különbözőek, de Szávics Attila szerint 2022-ben 250-320 ezer forint között kell számolnia annak, aki egy nagy esküvő minden lényeges elemét szeretné viszont látni fotó formájában és ezt a feladatot profi szakemberre bízná. Ez nagyjából a középkategóriás ár.Az esküvői fotózás olyan része a szakmának, amelyben egyszerre van jelen a portré, riport, sport és a tájkép készítés. Jönnek-mennek, szaladnak az emberek, gyerekek, fiatalok, idősek. Ilyenkor az egyik szemem folyton a páron van, a másikkal a vendégeket figyelem. Mint egy kaméleon. Nagy találkozások, őszinte nevetések, ritka pillanatok jellemeznek minden összejövetelt – árulja el Attila. Ezeket észre kell venni és megörökíteni. Ezért is olyan csodálatos az esküvői képeket évek, évtizedek múlva újra elővenni.


Köszönjük, hogy elolvastad! :)

Comentarios


Legolvasottabb posztok
Legfrissebb posztok
Arhívum
Címkék
Csatlakozz!
  • Facebook Basic Square
  • Instagram Social Icon
  • Pinterest Social Icon
Kapcsolódó bejegyzések
bottom of page