top of page

Esküvői szokások és hiedelmek, amik ma is megjelennek házasságkötéskor

Az esküvői szokások és ezzel együtt a hiedelmek még ma is fontos részét képezik egy házasságkötésnek. Megszínesítik, egyedivé teszik az ceremóniát.Az esküvői szokások az ország egyes részein különböző formát öltenek és abban is nagy különbségek vannak, hogy mennyire veszik ezt komolyan a házasulandók. Vannak azonban olyan tradíciók, amelyek minden esküvőn megjelennek. Sokszor nem is tudjuk, mi áll ezek hátterében, honnan erednek és miért olyan fontosak. Összegyűjtöttem néhány ilyen szokást, melyekkel a menyasszonyaink is találkozhatnak:


A legismertebb esküvői szokás: nem láthatja a vőlegény a menyasszonyi ruhát


A legáltalánosabb hiedelem, hogy a vőlegény nem láthatja meg a menyasszonyi ruhát a házasságkötés napja előtt. Ezzel a hiedelemmel kapcsolatban többféle válasz él a köztudatban. Az egyik, legáltalánosabb, hogy balszerencsét hoz a házasságban, ha ez mégis megtörténik.

Egy másik, korábbi feltételezés szerint onnan ered az a szokás, hogy amikor még a szülők választottak párt a gyermeküknek, akkor nem csak a ruhát, a lányt is rejtegették leendő férje elől. A fiú csak a pap jelenlétében találkozhatott először a számára kiválasztott arával. A hiedelem szerint, ha ez előbb is megtörténik, előfordulhat, hogy a vőlegény meggondolja magát.


Esküvői torta szeletelése


Az esküvői tortát rendszerint együtt szeleteli fel az újdonsült házaspár. Ez a lakodalom egyik fénypontja. Kedves és megmosolyogtató esküvői szokás, ahogy próbál megküzdeni a pár a feladattal. Esetlenül próbálják ketten, négy kézzel, egyetlen késsel felosztani az emeletes tortát, a vendégek szeme láttára. A hiedelem szerint az hordja majd a nadrágot, akinek ilyenkor felül van a keze.


Tányértörés az ajtóban


Egyes településeken az örömanya, máshol a násznagy vagy a ceremóniamester/vőfély várja egy porcelán tányérral a kezében a házasságkötésről hazatérő párt. Még az ajtó előtt a földhöz vág előttük a tányért, amely darabokra törik. Ezt követően áldást ad a párra azzal, hogy boldog kapcsolatuknak csak akkor legyen vége, ha ez a tányér újra eggyé forr.


Só és kenyér


Jellegzetes és gyakori esküvői szokás még mindig a só és a kenyérkóstolás. Mindkettő a gazdagságot, a jólétet, a bőséget, a termékenységet szimbolizálja. Ezek közös elfogyasztása annak a jelképe, hogy a pár ettől a naptól megosztja egymással mindenét, amije van és egyenrangúnak ismerik el egymást a házasságban.


Új, régi, kölcsön, kék


Ma is széles körben ismert esküvői szokás, hogy a menyasszonynak viselnie kell új, kölcsönbe kapott, régi és valamilyen kék tárgyat vagy ruhadarabot a nagy napon. Az új a sikeres, új életet szimbolizálja, a kölcsönbe kapott tárgy az összetartozást jelképezi: akitől kapta, arra mindig számíthat. A régi a menyasszony leányságának éveit idézi, a kék pedig a tisztaságot és az ártatlanságot szimbolizálja.


Comments


Legolvasottabb posztok
Legfrissebb posztok
Arhívum
Címkék
Csatlakozz!
  • Facebook Basic Square
  • Instagram Social Icon
  • Pinterest Social Icon
Kapcsolódó bejegyzések
bottom of page